Condiții închirieri ATV

Pentru a fii în siguranță în timp ce ne distrăm trebuie respectate obligatoriu următoarele reguli:

 • Pentru a conduce atv-ul este necesar sa deții permis conducere categoria B.
 • ATV-urile se conduc diferit fata de alte vehicule, cum ar fi motocicletele sau mașinile. Instruirea și practica corectă sunt foarte importante. ATV-urile pot fi foarte periculoase daca sunt exploatate in condiții extreme sau de persoane neinstruite.
 • Pentru siguranța dvs., purtați întotdeauna o cască conformă, ochelari, bluza cu mâneci lungi, pantaloni lungi și mănuși.
 • Circulați cât mai puțin pe drumurile asfaltate, cu excepția cazului în care treceți în condiții de siguranță și permise de lege – un alt vehicul vă poate lovi.
 • Nu conduceti niciodată sub influența alcoolului sau a drogurilor. Nu transportați niciodată un pasager sub influenta alcoolului sau a drogurilor.
 • Nu conduceti cu mai mult de un pasager, ATV-ul este conceput pentru numai două persoane.
 • ATV-urile nu sunt jucării. Calatoriți numai pe traseele desemnate și la o viteză sigură.
 • Leziuni grave pot rezulta din utilizarea necorespunzătoare a ATV-urilor, dar cu pregătirea și practica, vă puteți dezvolta și extinde în siguranță abilitățile de conducere.
 • Conducerea ATV-urilor poate fi o formă plăcută de recreere în aer liber atunci când este făcută corect, este important să urmați instrucțiunile și avertismentele Ghidului/ Instructorului.
 • Vă recomandăm să urmariti cu atentie instruirea si pregatirea efectuata inainte de inceperea traseului de catre Ghidul/ Instructorul (cereți întotdeauna sa vi se explice ceea ce nu ați înțeles).
 • Conducatorii sub 18 ani trebuiesc supravegheați de un adult, care totodata isi asuma raspundere totala pentru faptele lor. Dacă aveți un tânăr care este gata să conduca un ATV, trebuie să aveți în vedere riscul asumat. Deși un tanar poate avea vârsta recomandată pentru a merge cu un ATV de dimensiuni anume, nu toți tinerii au puterea, abilitățile sau judecata necesară pentru a opera un ATV de aceea Ghidul/ Instructorul va oferi instruire minorului și va permite utilizarea continuă numai dacă stabilește că minorul are capacitatea și judecata de a opera ATV-ul în siguranță.
 • Ghidul/ Instructorul te va ajuta să înveți și să respecți capabilitățile ATV-ului, indiferent de varsta (minim 16ani). Un ATV ofera multă distracție și emoții. Un ATV poate fi condus în multe tipuri de condiții off-road, dar capacitățile sale depind de experiența și abilitatea dvs. de a conduce.
 • Intotdeauna toți conducatorii de ATV, indiferent de experienta sau abilitatile de a conduce off-road, trebuie să urmareasca si sa respecte instructiunile Ghidul/ Instructorul, nerespectarea acestora va duce la oprirea imediata a tuturor ATV-urilor! Dupa ce Ghidul/ Instructorul reaminteste din nou tuturor conducatorilor pentru o ultima oara, ca nerespectarea cu atenție a sfaturilor sale pot duce la accidente si daune personale sau materiale, va continua traseul propus in conditii de siguranta.
 • Condusul ATV-ului solicită să purtați îmbrăcăminte de protecție. Deși protecția completă nu este posibilă, știind ce să purtați și cum să-l purtați vă poate face să vă simțiți mai confortabil atunci când mergeți în plimbare și să reduceți șansa de accidentare. 
 • Echipamentul offroad vă va ajuta si proteja impotriva durerii, oboselii sau a frigului, va va asigura protecție în caz de accident. Este important să vă protejați pielea de zgârieturi, si ochii de orice contact cu corpuri straine. Casca de protectie, ochelari, manusi, o bluza cu mâneci lungi, pantaloni lungi cat si ghetele peste glezna, sunt cerințe minime pentru protecția conducatorului.
 • Protecția ochilor. Trebuie să puteți vedea clar pentru a merge în siguranță. Un obiect precum o piatră, sau o ramură care te lovește în față te poate distrage, ducand la accidentari grave. Ochelarii de soare obișnuiți nu oferă o protecție corespunzătoare în timpul deplasării cu ATV-ul.
 • În timpul conducerii, țineți întotdeauna ambele mâini pe ghidon și ambele picioare pe suporturile pentru picioare ale ATV-ului. Îndepărtarea chiar a unei mâini sau a unui picior poate reduce capacitatea de a controla ATV-ul sau vă poate determina să vă pierdeți echilibrul și să cădeți.
 • Selectarea treptelor de putere [H,L] respectiv mersului înapoi [R] precum și asigurarea ATV-ului pentru parcare [P] se face numai cu pedala de frână apăsată staționând, niciodata nu încercați să schimbați treapta de fortă înainte de a fi oprit pe loc.
 • Atunci când aveți un pasager riscul accidentării este mărit, conduceți cu o viteza redusă întotdeauna, pentru o deplasare în siguranță. Aplicați frâna față cat si cea pentru spate în mod egal, evitați frânarea excesivă în timp ce virați. Aplicați ușor frânele pe suprafețele alunecoase. 
 • Intotdeauna folositi treapta de viteza ”L”-low pentru urcari abrupte sau la coborârea unui deal, urcarea dealurilor sau coborarea acestora în mod necorespunzător poate provoca pierderea controlului sau poate cauza răsturnarea ATV-ului, urmariti si respectati intotdeauna sfatul Ghidului/ Instructorului.
 • Intotdeauna păstrați o distanță între ATV-uri ce va permite oprirea în siguranță, așteptati de fiecare dată, ca ATV-ul dinaintea dumneavostră să își termine urcarea sau coborarea unei penți abrupte, dupa care puteți înainta. 
 • ASIGURAȚI-VĂ de fiecare dată când staționați sau înainte de a coborî de pe ATV, că selectați pozitia [P]parcare a shimbătorului de viteze și opriți motorul, la oprirea în coloană a mai multor ATV-uri pericolul accidentării este foarte mare dacă nu respectăm aceste recomandări.
 • Manevra de întoarcere cât și virajele maxime se fac cu viteză foarte redusă, pentru a evita o eventualărăsturnare, dacă observați că ATV-ul dumneavoastră începe să se încline, înclinați-vă corpul spre interiorul virajului, reducând treptat accelerația și lărgind, dacă este posibil.
 • Alegerea vitezei adecvate, privește întotdeauna bine înainte și alege o viteză adecvată terenului, vizibilității, condițiilor de operare și experienței tale. Observand traseul dinaintea ta, vei putea alege cele mai bune „linii” ale drumului, atentie marită la pericole sau mici obstacole, crengi ce te pot rani,etc.
 • Când vă apropiați de un pericol, nu vă blocați, reduceți viteza sau chiar opriți, cu mult timp în avans, evitând accidentările, așteptați ajutorul Ghidului/ Instructorului.
 • Călătoria pe ATV vă oferă emoții și distracție deosebită, dar aceste precauții de siguranță sunt necesare pentru a vă bucura pe deplin. 
 • Nu uitați, ATV-ul dvs. este echipat pentru a circula prin nămol și apă superficială, dar ar trebui să evitați traversările de apă în cazul în care s-ar putea provoca eroziune pe malurile unui pârâu sau râu, această precauție nu numai că se adaugă siguranței personale și distracției, dar păstrează mediul pentru care se vor bucura si alții.
 • Dacă călătorești prin noroi sau apă amintiți-vă ca suporturile pentru picioare pot deveni alunecoase. Determinați adâncimea apei înainte de a încerca o traversare, nu depășiți adâncimea apei specificata de Ghidul/ Instructorul dvs.
 • Intotdeauna testați frânele după ce ați trecut prin apă sau noroi. *Zăpada! Condusul pe zăpadă poate fi foarte distractiv. Cu toate acestea, condusul pe zăpadă moale, în condiții greșite, poate dăuna terenului si mediului inconjurator. Fii atent la condițiile meteorologice, intotdeauna fa cale intoarsa din timp daca terenul devine dificil, inaintarea fiind periculoasa. Imbrăcați-vă corespunzător in functie de condițiile meteorologice.
 • Condusul unui ATV poate fi mai solicitant decât conducerea unei mașini. Trebuie să fii într-o stare fizică și mentală bună pentru a conduce în siguranță. Cei trei factori care împiedică conducatorii de ATV să fie în formă de vârf pentru traseul propus sunt alcoolul, drogurile(sau medicamentele ce iti pot incetini timpul de reactie) și oboseala. Fiecare dintre acestea vă poate afecta capacitatea și procesul de luare a deciziilor. Alcoolul băut și condusul pot fi fatale. Alcoolul afectează toate abilitățile de care ai nevoie pentru a conduce în siguranță, de aceea Ghidul/ Instructorul VA REFUZA ÎNCHIRIEREA UNUI ATV CĂTRE ORICE PERSOANĂ AFLATĂ SUB INFLUENȚA BĂUTURILOR ALCOOLICE, OBOSELII SAU A DROGURILOR.
 • Ghidul/ Instructorul, nu își asumă răspunderea pentru eventualele pagube materiale, sau accidentări suferite în timpul exploatării ATV-urilor.